Има един огромен метеоритен астериоден пояс между Марс и Юпитер,

...
 Има един огромен метеоритен астериоден пояс между Марс и Юпитер,
Коментари Харесай

Борислав Лазаров: В момента има активен метеорен поток, който се нарича Южни делта-Аквариди

 Има един голям метеоритен астериоден пояс сред Марс и Юпитер, доста постоянно поради конфликтите, които се случва оттова потеглят тела към Земята “, сподели Борислав Лазаров. 

 

По думите му това, което хората са видели в небето късно нощес е метеор и евентуално е бил огромен колкото портокал. 

 

„ Когато едно небесно тяло, по-малко от метеорит, лети към слънцето или се насочи към Земята, то се назовава метеорид. Когато той навлезе в земната атмосфера поради триенето с въздуха и голямата скорост, може би 30-40 до 70 км в секунда, стартира доста блестящо да свети

 

. Някои споделиха, че са го видели в оранжева, в блестящо бяла светлина, други даже в зеленикава – това е поради съставът. Когато навлиза в земната атмосфера, той към този момент е метеор. Ако до момента в който изгаря въпреки всичко остане нещо от състава му и падне на земята, тогава го назоваваме астероид. Разликата е забележителна, става дума за три разнообразни феномени “, изясни синоптикът на bTV. 

Метеоритите са с разнообразни размери и типове – каменни, които са от кората и мантията на метеорити, каменно-железни и стоманени, които се появяват от ядрата на метеорити.

 

„ Ако астероид с размер на автомобил или по-голям успее да оцелее в земната атмосфера, тогава вредите които може да нанесе са съвсем колкото бомбата в Хирошима “, сподели Борислав Лазаров.

 

Според Борислав Лазаров явлението, забелязано нощес, най-вероятно е каменен астероид, само че е допустимо да е и каменно-железен поради другите цветове, в които е забелязано.

Астрофотографът Михаил Минков е видял явлението от терасата си, само че не е съумял да го снима.

По данни на румънските управляващи се касае за астероид, който се е взривил във въздуха
„ Бяхме с жена ми на терасата и зад нея стана толкоз ярко, започнаха да се движат сенки и осъзнах, че нещо се случва. Обърнах се и видях по какъв начин се разпада в оранжево метеорът, който беше навлязъл в атмосферата. Беше извънредно красиво. Между 2 и 5 секунди беше по спомен.

 

Ако имах опцията да фотографирам по всяка възможност фрагментът щеше да прегори, тъй като интензитетът беше колкото пълнолуние – толкоз ярка светлина, даже и повече “, описа Михаил Минков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР